|
|
Ne yazdığınıza dikkat edin. Domain korsanları favori arama motorunuzun ismine yakın ya da benzer binlerce ismi kayıt ettiriyor.
Parmaklarınız kayar ya da son e harfini yazmayı unutursanuz Google'ın o alıştığınız ekranı yerine "Search Guide" yazan ve istediğinizden farklı bir ekran ile karşılaşabilirsiniz.
googl.com'un "Search Guide" bir takım ürün ve servislerin sıralandığı online bir katalog. Arama bölümü FindWhat ve Ah-Ha.com'un alt üyesi. Dallas, Teksas'ta kurulu ve adı Buena Vista, LLC, olan bir şirket adına kayıtlı. Ancak kayıtta görülen "1060 W. Franford RD" adresine bakarsanız Dallas'ta böyle bir cadde yok.
Verilen telefon ve faks numaraları batı Massachusetts'e ait. Domain ad Almanya'da bulunan domain satıcısı Secura GmbH kanalıyla kendini N.N. olarak adlandıran biri tarafından alınmış.
Yani özetle "googl.com"un sahibinin Google ile hiçbir ilişkisi yok ve kayıt tamamen hayali bilgilerle doldurulmuş. Biraz daha incelersek, Googl'un "search result" linki Compana.com adlı bir siteye hizmet veriyor. O sayfaya baktığınızda googl.com ile birebir aynıo sayfa ile karşılaşıyorsunuz. Compana'nın domain kayıtları ise Googl'ınkiden daha sağlıklı görülüyor.
ICANN'nin Uniform Domain-Name Dispute Resolution Policy (UDRP) veri tabanına göre Compana.com'un 3 kez şikayet edildiğini ve kullandığı domain'in başka markalara çok benzediğini görüyoruz.
Domain adların uluslarası yöneticisi-müfettişi olarak ICANN marka hakları konusunda tartışmalı adların transferini hatta tamamen kapatılmasını isteyebilecek yetkiye sahip.
Google UDRP kanalıyla googel.com, googlr.com, googld.com hatta googlesex.com gibi pekçok adı şikayet etti ve kazandı. Şirkete googl.com içinde şikayette bulunup bulunmayacağı sorulduğunda şimdilik bu konuyu tartışmadıklarını iletti.
Kısa bir süre sonra kapatılacak olan diğer bir site de GoogleGear.com. Bu adın sahibi olan Bu online bilgisayar satış sitesi Xtraplus Corp'a ait ama şirkete bu isimle birlikte googlegear.com, googlegear.net, googlegear.org ve googlebuy.com isimlerinin hepsini Google'a vermesi söylendi. UDRP bahsedilen isimlerin şikayet edenin haklarına saldırıda bulunduğunu yani çok benzediğini ve kötü niyetle kayıt ettilmiş olduğunu tespit etti.
GoogleGear.com hakkındaki karar 16 Nisan 2001'de alınmasına rağmen, hala çalışıyor. Cutts domain ad Google'a geçtikten sonra kullanılmayacak dedi.
Kullanıcıyı aldatan Arama Motoru adları ne kadar yaygın? Domain adları araştıran Domain Surfer sitesi "Google" ile başlayan 400 kadar isim olduğunu söylüyor. Hollanda'dan Voelspriet yayıncısı Henk van Ess ise adlarının bir yerlerinde Google olan 500'den fazla domain ad olduğunu iddia ediyor.
Tabi Google domain ad korsanlarının hedefi olan tek domain ad değil. Yahoo ile başlayan 2500, Lycos ile başlayan 400, AltaVista ile başlayan 200 kadar domain isim var. Bu rakamlara farklı kelimelerle yapılanlar dahil değil.
Bu isimlerin bazılarını ilgili şirketler kendileri de kayıt ettirebiliyor. Mzellikle kullanıcılarını googl.com gibi yayıncılardan korumak için.
Bu tür siteler ekranınızı acaip pop-up'larla doldurutor ve bazen browser'ınızdaki mouse'u kullanarak istemediğiniz işlemleri yatırabiliyor. Escape tuşunu kullanmanızı engelliyor.
|
| Toplam
2552 kez okundu. |
| Makale Editörü:
Nermin Önder |
| Makale Tarihi:
10 aralık 2003 çarşamba 21:49 |
|